6 juni 2024

Wat te doen als je huis trilt door werkzaamheden?

Vraag jij je af wat je kunt doen als je huis trilt door werkzaamheden? In deze blog lees je mogelijke oplossingen voor jouw probleem.

Zijn er scheuren in jouw muren omdat huis trilt door werkzaamheden?

Het komt vaak voor dat je scheuren of andere schade aan je huis ontdekt op het moment dat er dichtbij bouwwerkzaamheden plaatsvinden. Bouwactiviteiten zoals boren, heien, stralen en zwaar verkeer veroorzaken trillingen die te voelen is in gebouwen en huizen in de omgeving. Hoe weet je zeker of de schade door deze werkzaamheden is veroorzaakt? Het kan ook zijn dat de schade er al was, maar je het pas opmerkte door de trillingen.

Veelvoorkomende schade door trillingen

Lineaire haarscheurtjes in gipsplaat bij hoekparels en plaatverbindingen

Deze kleine scheurtjes lopen vaak langs randen en verbindingen en komen zowel door zetting als door trillingen voor. Trillingen veroorzaken doorgaans meer en langere scheuren dan verzakking.

Diagonale scheuren bij hoeken van muurdoorvoeren

Cosmetische scheuren door trillingen verschijnen vaak op de hoeken van ramen en deuren, diagonaal naar binnen toe. Deze scheuren ontstaan door schuiftrillingen, waarbij delen van het huis in verschillende richtingen bewegen.

Verticale scheuren met rand-tot-rand verplaatsingen

Deze scheuren herken je doordat de ene kant van de scheur hoger is dan de andere. Ze verschijnen bij afschuiving door trillingen, waarbij er verschuiving in het frame van het huis is.

Zettingsscheuren aan buitenafwerkingen

Net zoals binnen, veroorzaken trillingen scheuren in harde buitenafwerkingen zoals stucwerk. Deze scheuren lopen vaak diagonaal vanaf muurdoorvoeringen en wijzen op afschuiving door trillingen.

Wat kun je doen bij schade door trillingen?

Wanneer je schade aantreft in je huis, wil je graag weten wat je kunt doen om de oorzaak te achterhalen en schade te verhalen. Volg deze stappen om je te helpen bij het proces.

Tip 1: Vraag naar trillingsnormen en metingen

Wanneer er een bouwproject bij jou in de buurt wordt aangekondigd, vraag dan naar de trillingsnormen en hoe deze gemeten worden. Informeer ook naar maatregelen om trillingen te beperken. Neem deel aan inspraakavonden of neem contact op met de contactpersoon die in aankondigingsbrieven wordt vermeld.

Tip 2: Laat een bouwkundige opname uitvoeren

De beste manier om te bewijzen dat schade door bouwwerkzaamheden is veroorzaakt, is door vooraf een bouwkundige opname te laten uitvoeren. Dit legt de staat van de woning officieel vast, waardoor je gemakkelijker kunt aantonen dat de schade tijdens de werkzaamheden is ontstaan.

Trillingsmetingen laten uitvoeren

Als de bouwer nog bezig is in jouw buurt, laat dan een trillingsmeting uitvoeren. Trillingsmeters registreren trillingen in drie richtingen en leggen snelheid en frequentie vast. Wanneer de trillingsnormen worden overschreden, kan de bouwer onmiddellijk stoppen om verdere schade te voorkomen.

Conclusie

Het is belangrijk om voorbereid te zijn op mogelijke trillingen door bouwwerkzaamheden in je buurt. Door trillingsnormen en metingen te kennen, bouwkundige opnames uit te voeren en trillingsmetingen te laten doen, kun je schade aan je huis voorkomen of gemakkelijker verhalen. Zorg ervoor dat je de juiste stappen onderneemt om je huis en eigendommen te beschermen tegen de impact van bouwactiviteiten in de buurt.

Gerelateerde artikelen

Besteksschrijvers bepalen in grote mate de schadelast

De besteksschrijvers van Nederland zijn verantwoordelijk voor een lage schadelast van aannemers en overheden.

Lees meer

De bouwkundige vooropname voorkomt dure ellende…

Het financiële succes van een project is in belangrijke mate afhankelijk van de schade die wordt aangebracht aan eigendommen van derden.

Lees meer

Fundering op staal: verwarring en risico’s

We moeten het even hebben over fundering op staal. Daar bestaan namelijk nogal wat misverstanden over.

Lees meer

Vragen over een bouwkundige opname of trillingsmeters?

Stel ze aan Edwin Jongeneelen