27 mei 2022

Besteksschrijvers bepalen in grote mate de schadelast

De besteksschrijvers van Nederland zijn verantwoordelijk voor een lage schadelast van aannemers en overheden.

Ons werk is afhankelijk van besteksschrijvers

Ja echt. Een lage schadelast begint echt bij de besteksschrijver. Wij staan voor ons vak. Wij willen het echt goed doen. Dat de omwonenden rond een bouwproject èn onze opdrachtgever de beste service krijgen om succesvol schadeclaims te kunnen voorkomen. Ja, kosten voor bouwschade beginnen al als de aansprakelijkstelling op de digitale deurmat valt.

Besteksbepalingen

Met duidelijke besteksbepalingen over bijvoorbeeld CAR-verzekering, garanties, zekerheidstelling en betalingen, worden risico’s beperkt die je loopt bij het aangaan van een bouwcontract. En samen met de gedetailleerde werkbeschrijving voorkom je (financiële) verrassingen tijdens de bouwfase.

Een goede bouwkundige opname in het bestek

Een goede vooropname, als onderdeel van #schadeloosbouwen, is niet alleen een precieze weergave van alle bouwkundige gebreken in een woning. Ook het gebruiksgemak voor een bewoner, die zelf even wil controleren of de scheur midden in de muur van de woonkamer nieuw is of oud, voorkomt al dat bij jou de administratieve processen gaan draaien. Elke claim die niet jouw organisatie bereikt, gewoon door fantastisch gebruiksgemak voor de bewoner, is een besparing. Alleen al de afhandeling van een schadeclaim kost gemiddeld 2.500 euro, een hoop tijd en energie. Daar is de grote winst te behalen.

Gebruikersgemak voor omwonende meenemen in de bestekteksten

De besteksschrijvers van Nederland, de bouwkundige en civiele ingenieursbureaus, staan aan de wieg van deze verbeterslag die echt nog te maken is. Er is op ons vakgebied inmiddels een heleboel mogelijk om met name de service richting de omwonenden van een bouwproject te maximaliseren. 24 uur per dag, 7 dagen per week een online afspraken (AVG proof!) kunnen maken via een website door een QR-code te scannen, een afspraak maken voor een inspectie op een vast tijdstip, communiceren via allerlei berichtendiensten als whatsapp en sms, integrale toegang tot de rapportages met unieke inlogcodes op mobiele websites. De bewoner kan het uit zijn stoel regelen, afspraken maken en rapporten zelf inzien. Om die reden is de Bewoner blij, aannemer blij en de opdrachtgever blij.

Neem de kwaliteit van de bouwkundige opname op in de bestekken

Dus bestekschrijvers, haal de rapporten op de USB-stick en de 3 voud indiening bij de directie uit de bestekken! Geef de bewoners daarom de digitale vrijheid om heel makkelijk de rapporten zelf te raadplegen en makkelijk een afspraak te maken op een tijd dat het hen uitkomt. Laat niet een beëdigd makelaar de woningen inventariseren, maar laat de kwaliteit borgen door een NIVRE OF BRL5024 specialist. Wees duidelijk over welke panden wèl in de vooropname betrokken moeten worden. Stop met het deponeren van rapportages bij de notaris. Wij kunnen inmiddels zelf aantonen dat wij op datum X en tijd Y ergens een inspectie hebben gedaan. Dat is onze geloofwaardigheid en bespaard Bouwend Nederland heel veel op behandelings-, expertisekosten en uitkering van schadepenningen.

Is dat een plan?

Gerelateerde artikelen

“Huis gefundeerd op koeienhuiden”. Feit of fabel?

Een “fundering op koeienhuiden” is een gevleugelde en veelgehoorde uitdrukking voor gebouwen en huizen die in een dubieuze staat verkeren. Maar hebben ze ooit bestaan en komen ze nog steeds voor? In deze blog nemen we een vrolijke duik in de geschiedenis om deze vragen te beantwoorden.

Lees meer

Alles over de bouwkundige vooropname

In een bouwkundige vooropname staan alle bouwkundige gebreken die alvóór de start van een bouw- of infraproject in een woning aanwezig zijn.

Lees meer

Door kwaliteit win je aanbestedingen bij gemeenten

Wij zien dat steeds meer bouwers en gemeentes de noodzaak onderkennen om projecten te laten monitoren. Zo ook hier bij dit project van Gebr. de Koning.

Lees meer