Dit doe je door voorafgaand aan een bouwproject een bouwkundige vooropname van het risicogebied te maken en tijdens de werkzaamheden te monitoren.
Risico’s van Bouwprojecten Beheersen
Bij bouwprojecten is het belangrijk om schade aan de omgeving te voorkomen. Werkzaamheden zoals graven, heien, en trillen kunnen de grond instabiel maken. Dit kan leiden tot verzakkingen van omliggende objecten. Daarom is het cruciaal om risico’s in kaart te brengen en te minimaliseren. Dit doe je door voorafgaand aan een bouwproject een bouwkundige vooropname te maken en tijdens de werkzaamheden te monitoren.
Voordelen van vooropnames en monitoring
Een bouwkundige vooropname legt de staat van omliggende objecten vast. Dit biedt waardevolle informatie over risico’s en de kans op schade. Tijdens het project monitoren we continu om te zien of alles nog op dezelfde plaats staat. Veranderingen in deze metingen stellen ons in staat om snel maatregelen te nemen.
Juridische basis en risicoanalyse
Het uitvoeren van een vooropname is niet alleen essentieel om risico’s te minimaliseren, maar vormt ook de juridische basis voor het project. Dit voorkomt conflicten over eventuele schade. Bovendien geeft een vooropname inzicht in constructieve risico’s, zodat deze tijdig aangepakt kunnen worden.
Vooropnames, monitoring en kostenbesparing
Systematische monitoring voorkomt schade en imagoschade voor je bedrijf. Het vastleggen van de staat van omliggende objecten en het continu monitoren helpt om faalkosten te vermijden. Dit bespaart tijd en geld, omdat problemen vroegtijdig gesignaleerd en aangepakt kunnen worden.
Verzekeringsclaims en wetgeving
Een ander belangrijk voordeel is dat je bij schade makkelijker aanspraak kunt maken op de verzekering. Dit zorgt voor financiële bescherming en snel herstel van eventuele schade. Bovendien ben je met deze werkwijze goed voorbereid op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), die de kwaliteit van bouwwerken waarborgt.
Vooropnames en Monitoring in de Praktijk
Ondergrondse werkzaamheden brengen altijd risico’s van schade aan de omgeving met zich mee. Daarom zijn vooropnames en monitoring essentieel in het werkproces. Bij grote bouwprojecten maakt een opname-expert vooraf een bouwkundige vooropname van alle objecten in het risicogebied.
Monitoringsplan en Acties
We beginnen met het opstellen van een monitoringsplan op basis van het ontwerp. Hierin staat wat we monitoren en hoe vaak. Ook de beheersmaatregelen en grenswaardes die niet overschreden mogen worden, staan in dit plan. Vervolgens stellen we de monitoringsapparatuur op en sturen we de meetdata naar de betrokkenen.
Bereiken we de signaalwaarde, dan krijgt bijvoorbeeld de projectleider een bericht. Bij het bereiken van de interventiewaarde moeten de werkzaamheden direct worden stilgelegd. We streven naar risicogestuurd en beheerst bouwen om de constructieve veiligheid van zowel het te bouwen object als de omliggende objecten te waarborgen.