In een bouwkundige vooropname staan alle bouwkundige gebreken die alvóór de start van een bouw- of infraproject in een woning aanwezig zijn.
Een vooropname – alles wat erin moet staan
Het is voor alle partijen – aannemer en bewoner – fijn om vooraf echt duidelijkheid te hebben over alles van de staat van een pand. Vaak blijkt tijdens een vooropname dat bewoners van een huis zelf helemaal niet weten dat bepaalde scheuren in een woning zitten.Het kan geen kwaad om vooraf duidelijk vast te leggen wat er wel– en wat niet – in een bouwkundige vooropname staat opgenomen.
Wat houdt een bouwkundige vooropname in?
Een vooropname is namelijk geen bouwtechnisch onderzoek naar funderingen enlekkages, of de kwaliteit van isolatie. Ook wordt er geen tegelwerk afgeklopt om de hechting van het tegelwerk te controleren. En wat veel mensen ook niet weten: in een bouwkundige vooropname worden alleen visueel waargenomen gebreken vastgelegd. Dat betekent eveneens dat gebreken of constructiefouten. Die zich onder of achter de vloer-, wanden- en/of plafondafwerking bevinden, geen onderdeel vormen van een bouwkundige opname. Fijne scheurvorming/haarscheurvorming in gestukadoorde en/of geschilderde wanden en plafonds zijn vaak de moeilijkste gebreken om
waar te nemen. Maar in 80% van de gevallen waar achteraf discussie is over bouwschade gaat de discussies wel over dit soort fijne gebreken. Het is daarom belangrijk dat alle betrokken partijen zich hiervan bewust zijnen de inspecteur zijn onderzoek met voldoende uitvoert. Daarom maken wij ook altijd gebruik van professionele lampen om woningen goed te kunnen inspecteren.
Wat nemen we op in een bouwkundige opname?
Sowieso is het goed om te weten wat een expert wel of niet in een vooropname opneemt. Vaak worden naden rondom aansluitingen tussen houtwerk onderling, hout- en steenachtige constructies, wanden en plafonds, als ‘normaal voorkomende gebreken’ beschouwd. En daarom niet specifiek in een vooropname gerapporteerd. Net zoals gebreken die veroorzaakt worden door spanningen in de onderliggende bouwconstructie (bijvoorbeeld krimp en uitzetting door vocht- en temperatuurwisselingen).
Omdat dit soort gebreken ook kunnen ontstaan door omstandigheden die niets te maken hebben met een bouwproject. Is het aan te raden om hierover goed te communiceren met alle stakeholders.
Dit alles is best ingewikkeld
Het loont de moeite om een echte specialist in de arm te nemen bij het laten maken van een bouwkundige vooropname.
Gerelateerde artikelen
De bouwkundige vooropname voorkomt dure ellende…
Het financiële succes van een project is in belangrijke mate afhankelijk van de schade die wordt aangebracht aan eigendommen van derden.
Lees meerEen heilige ervaring tijdens de bouwkundige vooropname
Mark komt voor zijn werk als opname-expert al veel bijzondere panden tegen, maar deze 600 jaar oude kerk was voor hem ook wel een bijzondere opname.
Lees meerZelfs dè grootste verzekeraar wilt schadeloos bouwen!
Nationale-Nederlanden is bezig met het nieuwe hoofdstuk in de bouw: bouwen zonder schade. Dat laten zij zien in hun nieuwe webinar: schadeloos bouwen.
Lees meer