16 mei 2024

Scholtens Bouw – De Werf bij de Sluis in Muiden

Scholtens Bouw, een ervaren aannemingsbedrijf uit Noord-Holland, nam de leiding over het prestigieuze project De Werf bij de Sluis in Muiden.

Bij bouwprojecten op historische locaties komen unieke uitdagingen kijken. Dit project omvat de bouw van exclusieve werfhuizen, kavels en appartementen aan de Vecht. Kay Pronk, projectleider bij Scholtens Bouw, werkte samen met Quattro Expertise om specifieke technische uitdagingen van het project aan te pakken en succesvol af te ronden.

Over Scholtens Bouw Wognum B.V

Scholtens Bouw Wognum, onderdeel van de Scholtens Groep, is een gerenommeerd aannemingsbedrijf uit Noord-Holland. Met een rijke geschiedenis in seriematige woningbouw en mooie projecten zoals de hoogste toren van Hoorn en grote renovaties in Haarlem, heeft Scholtens zich gevestigd als een betrouwbare en innovatieve speler in de bouwsector. Het bedrijf is in 1937 in Andijk opgericht en inmiddels staat de derde generatie Scholtens aan het roer.

Het project: de werf bij de sluis in Muiden

De Werf bij de Sluis in Muiden is een prestigieus bouwproject op een historische locatie aan de Vecht. Het project omvat de ontwikkeling van exclusieve werfhuizen, kavels en appartementen, met prijzen variërend van circa €800.000 tot €2,1 miljoen. Deze ontwikkeling, uitgevoerd voor Schoutenwerf B.V, vereist een zorgvuldige planning en uitvoering vanwege de constructieve enn bouwkundige complexiteit, archeologische waarde en complexe grondgesteldheid.

Uitdagingen en oplossingen

Bij de aanvang van het project in de zomer van 2023 stuitte Scholtens Bouw Wognum op diverse uitdagingen nadat zij de sloop van de oude scheepswerf hadden afgerond:

  • Archeologische waarde: de locatie vereiste uitgebreide archeologische onderzoeken en documentatie van vondsten, zoals oude sluisdeuren.
  • Vervuilde grond: het terrein bevatte oliehoudende en asbesthoudende plekken, evenals oude heipalen en damwanden, wat de grondwerkzaamheden bemoeilijkte.
  • Omgevingsgevoeligheid: de nabijheid van historische gebouwen en gevoelige grond vroeg om strikte monitoring van trillingen en andere milieueffecten.

De rol van Quattro Expertise

Quattro Expertise werd ingeschakeld om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Dit was wat wij deden:

  • Trillingsmetingen: continu monitoren van trillingen tijdens sloop- en grondwerkzaamheden om schade aan omliggende gebouwen te voorkomen.
  • Hoogtemetingen: precieze metingen om de voortgang van het project te bewaken en te documenteren.
  • Realtime metingen: directe feedback en snelle respons bij overschrijding van trillingsniveaus, waardoor Scholtens snel kon ingrijpen en aanpassingen doorvoeren.

Samenwerking en resultaten

De samenwerking tussen Scholtens Bouw Wognum en Quattro Expertise verliep naadloos. Dankzij de korte communicatielijnen en heldere afstemming konden uitdagingen snel worden geïdentificeerd en opgelost. Kay Pronk, projectleider bij Scholtens Bouw, benadrukt het belang van deze samenwerking: "De expertise van Quattro heeft ons geholpen om omwonenden gerust te stellen en het project soepel te laten verlopen ondanks de complexiteit."

De menselijke kant van de samenwerking

Kay Pronk benadrukt ook het belang van de menselijke kant in de samenwerking. Regelmatig contact en transparante communicatie met omwonenden hebben bijgedragen aan een positieve projectervaring. "Ik ben persoonlijk langsgegaan bij een aantal omwonenden om uitleg te geven en hun zorgen weg te nemen. Dat persoonlijke contact is essentieel om vertrouwen op te bouwen."

Conclusie

Door een combinatie van technische expertise en een persoonlijke benadering konden we Scholtens Bouw Wognum ondersteunen in de vlotte voortgang van het project en zorgen voor tevreden omwonenden. Scholtens Bouw Wognum kijkt terug op een succesvolle samenwerking en ziet in Quattro Expertise een waardevolle partner voor toekomstige projecten.

Gerelateerde artikelen

Gerben Spoelstra over onze bouwkundige opnames

Nuchterheid, afspraak is afspraak en helder communiceren typeert de samenwerking tussen Wiertsema & Partners en Quattro Expertise.

Lees meer

Samenwerking Geomaat: risicogestuurde monitoring

In dit artikel gaan we in gesprek met Pier Kooistra, een doorgewinterde projectleider bij Geomaat, over deze samenwerking en de uitdagingen van een strijd tegen de Japanse Duizendknoop.

Lees meer

Woningbouw in aardbevingsgebied

In het Groningse Appingedam werken wij in opdracht van Hesco Bouw, dat de bestaande huizen sloopt en 23 nieuwe drive-in woningen bouwt. Quattro Expertise Noord heeft bouwkundige opnamen gedaan bij de omliggende panden.

Lees meer

Ook te maken met een project met een uitdagende omgeving?

Stel je vragen gerust aan Mathijs!