5 december 2023

Woningbouw in aardbevingsgebied

In het Groningse Appingedam werken wij in opdracht van Hesco Bouw, dat de bestaande huizen sloopt en 23 nieuwe drive-in woningen bouwt. Quattro Expertise Noord heeft bouwkundige opnamen gedaan bij de omliggende panden.

Versterking van gebouwen in het aardbevingsgebied

Hesco Bouw werkt in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen (NCG), deze organisatie is door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in het leven geroepen voor de versterking van gebouwen in het aardbevingsgebied. De bewoners hebben uit diverse opties hun eigen woning kunnen samenstellen.

Werkvoorbereider Rick Osnabrugge

Het eerste blok met woningen is inmiddels gesloopt en de oplevering staat gepland in de zomer van 2024. De twee andere blokken volgen een jaar later. Rick Osnabrugge werkt bij Hesco Bouw en is werkvoorbereider bij het project. “Door bestaande schade aan omliggende panden zijn deze mogelijk extra kwetsbaar voor trillingen”, vertelt hij.

Ook vertelt de werkvoorbereider dat er veel zorgen leven in het gebied. “Begrijpelijkerwijs zijn de omwonenden huiverig als het op trillingen aankomt”. Daarnaast speelt ook de ondergrond een rol. “De huizen worden gebouwd op kleigrond, wat meer resoneert dan veel andere bodemsoorten”. Hesco Bouw houdt daarom extra rekening met de omgeving.

Menselijke verhoudingen

Rick: “Bij Hesco Bouw zijn de menselijke verhoudingen van grote betekenis. Bouwen is mensenwerk. Door mensen, met mensen en voor mensen. Daarom is communicatie en samenwerking zo belangrijk”. De bouwkundige opname-experts van Quattro Expertise Noord weten wat er speelt in deze regio, en hielden daar tijdens de bouwkundige opnames rekening mee.

“De opnames zijn een soort nulmeting”, vertelt Rick. “De opname-experts komen bij de mensen thuis om de huidige situatie in kaart te brengen. Dan is het niet alleen zaak om alles goed vast te leggen, maar ook om een luisterend oor te bieden.” De bevindingen van de opnames waren ook voor de bewoners in te zien op het portal van Quattro Expertise.

Tevreden over samenwerking

Over de samenwerking met Quattro Expertise Noord is Rick goed te spreken. De communicatie verliep goed, de planning was in orde en jullie waren ook flexibel. Het digitale systeem geeft goed inzicht in de status van de opnames en de rapporten zijn hier makkelijk zelf van te downloaden.”

Meer projecten met Hesco Bouw

Quattro Expertise Noord heeft Hesco Bouw ook ondersteund bij andere projecten, waaronder:

Gerelateerde artikelen

Gerben Spoelstra over onze bouwkundige opnames

Nuchterheid, afspraak is afspraak en helder communiceren typeert de samenwerking tussen Wiertsema & Partners en Quattro Expertise.

Lees meer

Samenwerking Geomaat: risicogestuurde monitoring

In dit artikel gaan we in gesprek met Pier Kooistra, een doorgewinterde projectleider bij Geomaat, over deze samenwerking en de uitdagingen van een strijd tegen de Japanse Duizendknoop.

Lees meer

3 stappen tot totaalmonitoring volgens Etienne Mureau

Totaalmonitoring, je hoort het steeds vaker maar wat is dit nu? Wat ons betreft moet je alleen risico’s beheersen die er zijn. Alleen wat is een goede werkwijze?

Lees meer

Ook een keer met Quattro Expertise werken?

Vraag de mogelijkheden aan Mathijs de Haan