30 oktober 2023

Gerben Spoelstra over onze bouwkundige opnames

Nuchterheid, afspraak is afspraak en helder communiceren typeert de samenwerking tussen Wiertsema & Partners en Quattro Expertise.

‘Quattro Expertise? Die samenwerking is transparant, betrouwbaar en flexibel’, Gerben Spoelstra, Ingenieursbureau Wiertsema & Partners

‘We werken sinds 2018 samen met Quattro Expertise, en eigenlijk lijken onze bedrijven best wel op elkaar. Zij zijn immers gericht op omgevingsmonitoring en dat is ook een van onze diensten. Omdat wij ons dan weer niet zo focussen op bouwkundige opnames, zijn we met ze in zee gegaan.’

Aan het woord is Gerben Spoelstra, afdelingshoofd Geomonitoring bij Ingenieursbureau Wiertsema & Partners, een bedrijf dat als Raadgevend Ingenieur hét adres is voor vraagstukken op het gebied van geotechniek. ‘In het verleden werkten we met een andere partij samen, maar deze bleek uiteindelijk relatief kostbaar en was daarnaast niet zo flexibel. Quattro Expertise belde precies op het juiste moment.’

Gelijkenissen in werkwijzen

‘Na een kennismaking en een uitleg over de dienstverlening gingen we met elkaar aan de slag. Ook zij denken vanuit de klant, reageren direct en helpen actief mee in het bedenken van oplossingen. Maar ook zoiets praktisch als dat we de opgeleverde documenten in onze eigen huisstijl richting de klant kunnen versturen ervaren we als prettig. Met name ook de snelheid waarmee ze reageren heeft ons positief verrast. Dat is precies de manier waarop wij zelf ook werken. Dat heeft ook te maken met het werkveld waarin we actief zijn. Wanneer er bij een aannemer werk stil komt te liggen, bijvoorbeeld omdat er veel trillingen worden veroorzaakt, dan kost dat elke dag geld.

Trillingsmetingen

Dan moet er snel gemonitord worden zodat het project weer door kan gaan. Daarin vinden en begrijpen we elkaar volledig. En dat werkt erg plezierig.’

Goede automatisering geeft winst

‘Tegelijkertijd is de samenwerking met Quattro Expertise ook wel bijzonder te noemen, we richten ons immers op dezelfde markt. Dat leidt er toe dat we soms op dezelfde projecten inschrijven. Maar dat heeft tot op heden eigenlijk nooit voor problemen gezorgd. Overall kan ik concluderen dat we meer werken aannemen nu we met ze samenwerken, want dat was door de hoge prijs die berekend werd bij de vorige partij uiteindelijk steeds minder het geval. Dat heeft ook te maken met de mate waarin Quattro Expertise hun automatisering voor elkaar heeft. Daarmee bereiken ze snel resultaten tegen een lagere prijs’, aldus Gerben.

Quattro Expertise in drie kernwoorden

‘Wanneer ik het bedrijf in drie kernwoorden zou moeten beschrijven dan komt er het volgende in me op: ze zijn flexibel, reageren snel, zijn erg klantvriendelijk en heel meedenkend. Wanneer ik bijvoorbeeld een probleem heb dat ik zelf niet per se in kan vullen dan neem ik contact met ze op. Wanneer het ook voor hen lastig is of niet direct tot hun dienstverlening behoort, dan zijn ze daar ook eerlijk over. En vervolgens hebben ze altijd wel een partij in hun netwerk die ons verder kan helpen. De samenwerking met hen geeft me rust en draagt bij aan onze continuïteit.’

Eerlijke samenwerking

‘Daarnaast stel ik het realisme waarmee ze in onze relatie staan op prijs. Wanneer een offerte me bijvoorbeeld wat tegenvalt, bijvoorbeeld omdat de prijs wat aan de hoge kant is, dan kan ik contact met ze opnemen daarover. Laatst was dat nog aan de orde en toen hebben ze me uitgelegd dat het tegendeel juist waar was. De prijs was namelijk lager aangehouden dan eigenlijk verdedigbaar. Aan de andere kant is het ook wel eens andersom, dat de prijs meevalt. Dat heeft ook te maken met vraag en aanbod in de markt.

Transparantie in de samenwerking

Die transparantie en samenwerking die gebaseerd is op wederzijds respect maakt dat het werkt tussen ons. Wanneer ik nu bel en ik wil morgen of overmorgen ergens een opname geregeld hebben dan kan dat gewoon. En dat is belangrijk, want in die zin ben ik toch afhankelijk van ze. Wij richten ons namelijk veel meer op het totale plaatje, en kijken daarmee wat breder en zij zijn juist heel sterk als specialist in bouwkundige opnames.

Tot slot valt me op dat het type mens dat er werkt hetzelfde is als in ons bedrijf. Dan gaat het om nuchterheid, afspraak is afspraak, helder communiceren en het boven alles goed willen doen voor de klant. En natuurlijk gaat er ook echt nog wel eens iets fout, maar dat is oké zolang we er met elkaar open over kunnen zijn. En dat heb ik tot nu toe altijd zo ervaren. Die dynamiek in zowel onze samenwerking als binnen ons bedrijven maakt dat het werkt. En ik denk dat dat belangrijk is bij elke samenwerking die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen en het nastreven van een gezamenlijk doel’, besluit Gerben.

Gerelateerde artikelen

Door kwaliteit win je aanbestedingen bij gemeenten

Wij zien dat steeds meer bouwers en gemeentes de noodzaak onderkennen om projecten te laten monitoren. Zo ook hier bij dit project van Gebr. de Koning.

Lees meer

Johan Brouwers over #schadeloosbouwen

Ieder bouw- en infraproject kan worden afgerond zonder schade aan de omgeving. Dat scheelt tijd, geld (gemiddeld 2.500 euro per claim).

Lees meer

Verbetering communicatie bouwkundige opnames

Bij Quattro Expertise zoeken we altijd naar manieren om ons werk nóg beter te doen. Bijvoorbeeld bij de communicatie naar bewoners.

Lees meer

Ook Quattro Expertise jouw bouwkundige opnames laten uitvoeren?

Neem contact op met Mathijs de Haan