22 september 2023

Trillingen door Treinen en Gebouwschade Onder de Loep

Lees hier over het onderzoek van Filip Čapka, een veelbelovende R&D-ingenieur bij Quattro Expertise. Filip heeft onlangs zijn onderzoek afgerond, waarbij hij de invloed van treintrillingen op Nederlandse gebouwen onder de loep nam.

Filip Čapka, een jonge R&D-ingenieur bij Quattro Expertise, heeft onlangs zijn onderzoek afgerond. Zijn onderzoek ging over trillingen die treinen veroorzaken en hoe dit invloed kan hebben op gebouwen in Nederland.

Onderzoek naar Trillingen

Veel mensen maakten zich zorgen dat de regels in Nederland te streng waren als het ging om trillingen die gebouwen kunnen beschadigen. Filip Čapka besloot dit te onderzoeken en keek naar gegevens van over de hele wereld, inclusief gegevens van zijn eigen bedrijf.

Hij wilde begrijpen of de trillingen die mensen voelen anders zijn dan de schade die aan gebouwen wordt toegebracht.

Belangrijkste Ontdekkingen

Het onderzoek van Filip bracht verrassende dingen aan het licht. Hij ontdekte dat wat mensen voelen door trillingen vaak anders is dan de schade die aan gebouwen wordt toegebracht. Dit betekent dat de regels misschien niet te streng zijn, zoals sommigen dachten.

Filip Čapka's Prestaties

Naast zijn werk in de R&D-afdeling, heeft Filip ook tijdens het honkbalseizoen zijn talenten laten zien. Hij heeft het honkbalteam Oosterhout Twins versterkt als werper. Zijn inzet en prestaties in zowel zijn werk als zijn sport tonen aan dat Filip Čapka echt goed is in wat hij doet.

Conclusie

Het onderzoek van Filip Čapka geeft ons belangrijke informatie over trillingen door treinen en hoe dit gebouwen kan beïnvloeden. Zijn bevindingen laten zien dat de regels misschien niet te streng zijn, wat goed nieuws is voor de mensen die bang waren dat hun gebouwen beschadigd zouden raken.

Gerelateerde artikelen

Hoe voer je een uitgebreide trillingsmeting uit?

Een uitgebreide trillingsmeting heeft het doel om de trillingsbelasting van de draagconstructie te beoordelen.

Lees meer

Meten volgens SBR-A Trillingsrichtlijn 2017

Je voldoet aan de SBR-A Trillingsrichtlijn door een koppeling te maken tussen de tilt- en scheurmetingen (digitaal) en trillingsmetingen.

Lees meer

Schade of hinder door trillingen? Quattro Helpt!

Een van de bijwerkingen van ons transportsysteem dat het hinder voor omwonende zorgt. Maar wat is nu exact overlast of hinder?

Lees meer

Wil jij meer weten over dit onderzoek? Of heb je vragen over trillingen bij het spoor of bouwprojecten?

neem contact op met Johan Brouwers. Dan zorgen hij dat Johan Brouwers jouw vragen beantwoord!