30 november 2022

Hoe voer je een uitgebreide trillingsmeting uit?

Een uitgebreide trillingsmeting heeft het doel om de trillingsbelasting van de draagconstructie te beoordelen.

Gevoelswaarden toetsbaar maken met een trillingsmeting

Voer je werkzaamheden uit die veel trillingen veroorzaken? Wil je weten of de trillingen de norm overschrijden? Of wil je de omwonenden geruststellen? Wij kunnen gevoelswaarden toetsbaar maken met een trillingsmeting. Dit doen wij door indicatieve, beperkte en uitgebreide trillingsmetingen uit te voeren. In deze blog gaan wij dieper in op een uitgebreide trillingsmeting.

Verschil uitgebreide trillingsmeting en een beperkte trillingsmeting

Bij een uitgebreide trillingsmeting meet je een groter aantal meetpunten als aanvulling op de meetpunten volgens een beperkte meting. Door een uitgebreide meting weet je preciezer hoe alle delen van het object bewegen. Hierdoor heb je een grotere meetnauwkeurigheid en kan je de eventuele schadekans nauwkeuriger vaststellen. Op welke plaatsen je meet, hangt af van het doel van de meting en van de situatie op locatie.

De onderste meetpunten

De onderste meetpunten plaats je in stijve punten van de draagconstructie van het gebouw (meestal de hoeken), uitgaande van het meetpunt op de kortste afstand tot de bron. Met onderlinge afstanden van ongeveer tien meter.

uitgebreide trillingsmeting

Meetpunten op de hoogste verdiepingsvloer

Op het niveau van de hoogste verdiepingsvloer plaats je de sensoren op een stijf punt van de draagconstructie. Deze meetpunten liggen loodrecht boven de meetpunten op begane grondniveau.

uitgebreide trillingsmeting

Dank aan de volgende bedrijven voor de Herziening Trillingsrichtlijn deel A:
TNO DPA Cauberg-Huygen B.V. Level Acoustics & Vibration (Eindhoven, NL) Deltares ProRail

Gerelateerde artikelen

Meten volgens SBR-A Trillingsrichtlijn 2017

Je voldoet aan de SBR-A Trillingsrichtlijn door een koppeling te maken tussen de tilt- en scheurmetingen (digitaal) en trillingsmetingen.

Lees meer

Schade of scheuren door trillingen?

Heb je scheuren gevonden in of rond je huis? In deze blog lees je wat je moet doen.

Lees meer

Schadeloos bouwen met trillingsmetingen

Om schadeloos te kunnen bouwen, besloot onze partner, Gebroeders de Koning, om tijdens dit project te werken met een elektrische Giken Silent Piler.

Lees meer

Vragen over een uitgebreide trillingsmeting?

Stel ze aan Johan Brouwers