25 maart 2024

Samenwerking: Het Hart van Crocuslaan

In het hart van Vlissingen heeft het project Crocuslaan en omgeving een voorbeeld gesteld voor hoe woningcorporaties, bewoners en partners zoals Quattro Expertise samen kunnen werken.

Niet alleen om  de fysieke omgeving te verbeteren maar ook het gemeenschapsgevoel te behouden. Woningcorporatie l'escaut, in Vlissingen en Oost-Souburg, leidde dit project met een duidelijke visie op participatie en duurzaamheid.

De rol van l'escaut bij de Crocuslaan

Ilse Kamermans, communicatieadviseur bij l'escaut, benadrukt het belang van de corporatie in de lokale gemeenschap: "Onze primaire taak is het zorgen voor voldoende betaalbare en duurzame woningen. Maar we willen ook echt de verbinding met onze huurders opzoeken en weten wat er speelt in de wijken." 

Participatie: Een sleutel tot succes

De betrokkenheid van bewoners was essentieel voor de ontwikkeling van Crocuslaan en omgeving. Ilse Kamermans van l’escaut verduidelijkt: "Vanaf het begin vroegen we bewoners naar hun mening over hun woningen en de buurt. Het luisteren naar hun feedback vormde de basis voor een projectgroep bestaande uit bewoners, de huurdersvereniging en de gemeente Vlissingen." Deze aanpak heeft een sterk fundament van vertrouwen en samenwerking gecreëerd, en zorgde voor brede steun voor het project.

De uitdagingen en oplossingen van herstructurering

Wilbert Kusse, projectleider nieuwbouw en renovatie, lichtte de complexiteit van de wijkvernieuwing toe: "Het is altijd een uitdaging om de balans te vinden tussen het vernieuwen van de wijk en het behoud van haar karakter. De wijk is oorspronkelijk gebouwd als tuindorp. Het sfeervolle en groene karakter wilden zowel de bewoners als wij graag behouden. Nu komen er groene tuinstraten, parkeerhofjes en een woonhofje. Met dank aan de ideeën van de bewoners!” Over de keuzes voor bewoners en de aanpak om de buurt te vernieuwen zei Kusse: "Persoonlijk contact met bewoners in een project zoals dit is essentieel voor het slagen ervan.”  

Quattro Expertise: Een partner in uitvoering

De samenwerking met Quattro Expertise was van belang in het gehele project. “In de zoektocht naar de juiste partij voor de begeleiding van de bouwkundige opnames kwam Quattro naar voren. Hun benadering van communicatie, transparantie en het minimaliseren van overlast heeft tot op heden bijgedragen aan het succes van dit project," aldus Kusse. “Quattro is makkelijk bereikbaar en reageert snel. Dit zorgt voor een soepele samenwerking. Hun transparante aanpak schept vertrouwen, zowel bij ons als bij de bewoners," voegt Kusse toe.

Naar een duurzame toekomst

Het project Crocuslaan en omgeving is meer dan een sloop- en nieuwbouwproject; het is een transformatie van een wijk waarbij de focus ligt op duurzaamheid, betrokkenheid en het welzijn van de gemeenschap. De samenwerking tussen l'escaut, de bewoners, Quattro Expertise en de gemeente Vlissingen heeft een blauwdruk gecreëerd voor toekomstige projecten, waarbij de nadruk ligt op samenwerking, transparantie en een sterke gemeenschapsgeest.

Gerelateerde artikelen

Gerben Spoelstra over onze bouwkundige opnames

Nuchterheid, afspraak is afspraak en helder communiceren typeert de samenwerking tussen Wiertsema & Partners en Quattro Expertise.

Lees meer

Samenwerking Geomaat: risicogestuurde monitoring

In dit artikel gaan we in gesprek met Pier Kooistra, een doorgewinterde projectleider bij Geomaat, over deze samenwerking en de uitdagingen van een strijd tegen de Japanse Duizendknoop.

Lees meer

Bouwkundige opname: Wat het is, hoe het moet en de voordelen

Een bouwkundige opname stelt via foto's en tekst vast of woningen en andere gebouwen al gebreken vertonen voordat een bouwproject start.

Lees meer

Benieuwd naar onze benadering van communicatie en transparantie?

Stel je vragen aan Mathijs!