2 januari 2023

Hoe ons NIVRE-keurmerk jouw claims verminderen

In deze blog leggen we uit wat het NIVRE (Stichting Nederlands Instituut van Register Experts) inhoudt voor bouwkundige opnames.

Het NIVRE (Stichting Nederlands Instituut van Register Experts) beheert registers van onder meer schade-experts en risicodeskundigen. De bedrijven en experts die in het register staan, moeten aan hoge kwaliteitseisen voldoen en mogen zichzelf dan ook ‘NIVRE Register Expert’ noemen. We kunnen je geruststellen: bij onze bouwkundige opnames zijn altijd geregistreerde experts betrokken.

Dankzij het register van NIVRE kunnen klanten van schade experts beter inschatten of ze met een betrouwbare en kundige partij samenwerken. Overheidsinstanties en andere grote opdrachtgevers vereisen de registratie zelfs voor bedrijven en experts die voor hen opdrachten uitvoeren. De hoge kwaliteitseisen houden onder meer in dat de experts onder de noemer ‘Programma Permanente Educatie’ allerlei cursussen moeten volgen. Zo blijven de kennis en de vaardigheden van de experts voldoen aan de hoge eisen van de markt. 

NIVRE

Waarom zoveel focus op kwaliteit?

Wanneer schade-experts broddelwerk leveren, kan de grote gevolgen hebben voor de veiligheid. Je moet er bijvoorbeeld niet aan denken dat er een drukbezocht gebouw instort omdat het gevaar van de schade niet op waarde wordt geschat. Daarom is het van cruciaal belang dat de expertise in onze markt zo objectief mogelijk gewaarborgd blijft. Naast de cursussen en opleidingen van de experts, dient NIVRE ook nog andere doelen, zoals de standaardisering van de werkwijze bij bouwkundige opnames.  

Standaardisering van bouwkundige opnames

Het NIVRE heeft richtlijnen voor bouwkundige opnamen opgesteld. Dit zorgt voor standaardisering in de werkwijze. Ze definiëren bijvoorbeeld wanneer je spreekt van een haarscheur, een lichte scheur, een matige of een zware scheur. Ook staat in de richtlijnen hoe de rapportage van een bouwkundige opname eruit moet zien. Hoe meer de terminologie, methodes en rapportages zijn gestandaardiseerd, hoe groter de kans dat er geen misverstanden ontstaan over de schades en risico’s. Iedereen gebruikt de juiste terminologie, methodes, werkwijzen en technologische middelen. Zo is de kans het grootst dat degene die het rapport onder ogen krijgt de uitkomsten correct interpreteert. Deze  geeft bewoners rust en inzicht. Het zorgt ook voor gebruiksgemak bij een bewoner, die zelf kan controleren of de scheur midden in de muur van de woonkamer nieuw is of oud. Op die manier worden onterechte schadeclaims voorkomen. En daarmee voorkom je dat bij jou de administratieve processen gaan draaien. Elke claim die niet jouw organisatie bereikt, gewoon door gebruiksgemak voor de bewoner, is een besparing. Zo is grote winst te behalen. 

Wat doen wij aan NIVRE-kwaliteitseisen?

Wat Quattro Expertise uniek maakt, is dat het bedrijf als een van de weinige in de branche als bedrijf is ingeschreven in het NIVRE-register. Bij de bouwkundige opnames van Quattro Expertise zijn altijd een experts betrokken die staan ingeschreven bij het NIVRE. Daarom kan je erop rekenen dat onze rapportages met de juiste deskundigheid zijn opgesteld. Onze bouwkundige opname voldoet aan de NIVRE-norm en de KOMO-beoordelingsrichtlijn BRL 5024, voor de fijnproevers. Wij onderschrijven met volle overtuiging het belang van deze hoge kwaliteitsnormen. Het gaat namelijk de rapporten van alle stakeholders.

Gerelateerde artikelen

Besteksschrijvers bepalen in grote mate de schadelast

De besteksschrijvers van Nederland zijn verantwoordelijk voor een lage schadelast van aannemers en overheden.

Lees meer

Bouwkundige opname: Wat het is, hoe het moet en de voordelen

Een bouwkundige opname stelt via foto's en tekst vast of woningen en andere gebouwen al gebreken vertonen voordat een bouwproject start.

Lees meer

Door kwaliteit win je aanbestedingen bij gemeenten

Wij zien dat steeds meer bouwers en gemeentes de noodzaak onderkennen om projecten te laten monitoren. Zo ook hier bij dit project van Gebr. de Koning.

Lees meer

Ben je op zoek naar een bouwkundige opname?

Stel je vragen aan Mathijs!