Bij Quattro Expertise streven we naar nul euro omgevingsschade bij bouw- en infraprojecten. We hanteren de SBR-A Trillingsrichtlijn 2017, maar gaan verder dan trillingsmetingen. Johan Brouwers, specialist in meetmethoden en risicobeheersing, legt uit hoe wij dat realiseren.
Schadeloos bouwen: “Een combinatie van sensoren voorkomt gebouwschade.”
Bij Quattro Expertise zetten we alles op alles om omgevingsschade tijdens bouw- en infraprojecten te voorkomen. “Trillingen zijn maar één stukje van de puzzel,” zegt Johan Brouwers, onze specialist op het gebied van meetmethoden en risicobeheersing. “Door verdichting van de bodem kan een gebouw verzakken, en ook dat kan schade geven.”
Verder dan alleen trillingsmetingen
De SBR-A Trillingsrichtlijn 2017 schrijft voor dat trillingsdata op zichzelf niet genoeg is om oorzakelijk verband aan te tonen tussen bouwactiviteiten en schade. Daarom kijkt Johan breder: “We meten niet alleen trillingen, maar zetten óók tiltsensoren en scheurwijdtemeters in. Zo zien we of een gebouw daadwerkelijk gaat hellen of bestaande scheuren zich uitbreiden. Zodra we beweging constateren, kunnen we direct ingrijpen.”
“Waarom zou je gaan monitoren als schade onvermijdelijk is?”
Niet elke situatie vraagt echter om uitgebreide monitoring. Johan vertelt over een opdrachtgever die naast monumentale woningen een appartementencomplex wilde realiseren. De bouwkuip stond pal op de erfgrens, vlakbij schuurtjes en overkappingen. “Ik had een monitoringsplan opgesteld,” zegt Johan, “maar de opdrachtgever gaf aan dat de genoemde grenswaardes met zo’n kleine werkruimte waarschijnlijk overschreden zouden worden.”
Daarop kwam de vraag:
“Waarom zou je gaan monitoren als je al weet dat het fout gaat?”
Johan reageerde hierop met de vraag wat toelaatbare schade is en wat het zou kosten om eventuele schuren of opritten te herstellen. “Het bleek dat de kosten van compensatie lager waren dan die van de geavanceerde monitoring die hier nodig zou zijn,” aldus Johan. “Je zou immers uiteindelijk toch moeten constateren dat het fout gaat.”
Het uiteindelijke advies was dan ook om te compenseren voor de (onvermijdelijke) schade, in plaats van duur te monitoren. De omwonenden waren blij met de geboden oplossing en de bouwer kon ongestoord verder. “Soms zorgt een goed advies niet direct voor meer werk,” legt Johan uit, “maar zo realiseren we wél het grotere doel: #schadeloosbouwen.”
Vooraf weten waar je aan toe bent
Bij de meeste projecten begint Quattro Expertise met een zorgvuldige risicoanalyse en bouwkundige vooropnames om de bestaande staat van de omgeving in kaart te brengen. “Niet bewegen = niet kapot,” benadrukt Johan. “Zodra we zien dat een gebouw daadwerkelijk beweegt of dat scheuren groeien, wéét je dat je moet bijsturen.”
Transparante sensoren voor minder claims
Of er nu gekozen wordt voor monitoring of voor een andere oplossing: we delen altijd duidelijk onze inzichten. “We willen vooraf alle neuzen dezelfde kant op hebben,” zegt Johan. “Zo voorkom je onterechte claims en ontstaat vertrouwen.”
Samen richting nul euro schade
Onze missie is glashelder: nul schade en nul claims. “Met een combinatie van slimme sensoren, grondig advies en, soms, simpelweg een eerlijke kostenafweging, zetten we grote stappen richting #schadeloosbouwen,” besluit Johan. En daar staan we bij Quattro Expertise volledig achter.
Gerelateerde artikelen
Het belang van vooropnames en monitoring bij bouwprojecten
Als aannemer wil je schade aan de omgeving voorkomen. Graven, heien en trillen kunnen verzakkingen veroorzaken. Het is daarom essentieel om risico’s vooraf goed in kaart te brengen en te beperken.
Lees meerHoe voer je een uitgebreide trillingsmeting uit?
Een uitgebreide trillingsmeting heeft het doel om de trillingsbelasting van de draagconstructie te beoordelen.
Lees meerJohan Brouwers over #schadeloosbouwen
Wij geloven dat je ieder bouw- en infraproject kunt afronden zonder schadeclaims. Een schadeclaim afhandelen kost gemiddeld 2.500 euro, een hoop tijd en energie.
Lees meer