Funderingsproblemen kunnen sluipend ontstaan, maar de gevolgen kunnen enorm zijn. Of je nu in een oud huis woont of in een nieuwer pand, het is essentieel om de fundering van je woning regelmatig te laten controleren. In dit artikel leer je alles over de eerste signalen van funderingsproblemen en waarom een fase 1 funderingsonderzoek de eerste stap is om je woning veilig en stabiel te houden.
Herken de eerste signalen van funderingsproblemen
In Nederland komen funderingsproblemen steeds vaker voor, vooral in gebieden met klei- of veengrond. Door het dalende grondwaterpeil, veroorzaakt door klimaatverandering en menselijke activiteiten, beginnen houten funderingspalen te rotten. Dit kan leiden tot verzakkingen en scheuren in muren en vloeren. Hoe eerder je de signalen herkent, hoe beter je ernstige schade kunt voorkomen.
Belangrijke symptomen van funderingsproblemen
- Scheuren in muren en vloeren
Scheuren zijn vaak de eerste zichtbare tekenen van funderingsproblemen. Door verzakkingen kunnen spanningsverschillen in de muur ontstaan, wat leidt tot scheuren. Let vooral op scheuren in garages of bijgebouwen, waar de vloer vaak niet bedekt is. - Klemmende deuren en ramen
Als deuren en ramen moeilijk sluiten, kan dit wijzen op een verzakking. Door het kromtrekken van de kozijnen ontstaat er klemvorming. Dit is een signaal om serieus te nemen. - Verticale scheuren met rand-tot-rand verplaatsingenDeze scheuren herken je doordat de ene kant van de scheur hoger is dan de andere. Ze verschijnen bij verzakking van een deel van het huis, waarbij er verschuiving in het frame van het huis is.
- Ongelijke vloeren
Een eenvoudige test om te controleren of je vloer nog waterpas ligt, is door een knikker over de vloer te rollen. Rolt deze weg, dan kan dit duiden op een verzakking. - Scheve muren
Bij rijtjeswoningen kun je vaak met het blote oog zien of er sprake is van scheefstand. Door langs de lijn van de voegen te kijken, kun je eventuele afwijkingen snel opmerken. - Wateroverlast in de kelder
Veranderingen in de grondwaterstand kunnen leiden tot vochtproblemen in de kelder. Dit hoeft niet direct te wijzen op funderingsproblemen, maar het is wel een signaal om in de gaten te houden. Wil je hier meer over weten? Lees dan eens dit artikel.
Wat te doen bij funderingsproblemen?
Als je vermoedt dat er funderingsproblemen zijn, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Begin met een visuele inspectie en schakel daarna een professional in voor een fase 1 funderingsonderzoek. Dit onderzoek is niet destructief en biedt een eerste inzicht in de staat van je fundering. Op basis van dit onderzoek kan worden bepaald of een fase 2 onderzoek noodzakelijk is, waarbij er gegraven moet worden voor een gedetailleerdere inspectie.
Waarom kiezen voor een fase 1 funderingsonderzoek?
Een fase 1 funderingsonderzoek is een belangrijke eerste stap om de staat van je fundering in kaart te brengen. Onze experts voeren verschillende metingen uit, zoals lintvoegmetingen en vloerwaterpasmetingen, om een duidelijk beeld te krijgen van mogelijke problemen. Het grote voordeel van dit fase onderzoek is dat er geen breek- of graafwerkzaamheden nodig zijn.
Vooronderzoek: Een grondige voorbereiding
Voorafgaand aan het funderingsonderzoek verzamelen wij zoveel mogelijk informatie over je woning, zoals bouwtekeningen en eerdere rapporten. Als deze documenten niet beschikbaar zijn, voeren we een uitgebreide visuele inspectie uit. Deze grondige voorbereiding zorgt ervoor dat we tijdens het onderzoek precies weten waar we op moeten letten.
Laat je fundering op tijd inspecteren met een funderingsonderzoek
Door op tijd een funderingsonderzoek te laten uitvoeren, kun je ernstige schade aan je woning voorkomen. Onze ervaren funderingsonderzoekers staan klaar om je te helpen. Met jarenlange ervaring en grondige kennis van zowel houten palen als funderingen op staal, zorgen wij ervoor dat jouw fundering in goede staat blijft.
Heb je vragen of wil je meer weten over funderingsonderzoek fase 1? Neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak.
Gerelateerde artikelen
“Huis gefundeerd op koeienhuiden”. Feit of fabel?
Een “fundering op koeienhuiden” is een gevleugelde en veelgehoorde uitdrukking voor gebouwen en huizen die in een dubieuze staat verkeren. Maar hebben ze ooit bestaan en komen ze nog steeds voor? In deze blog nemen we een vrolijke duik in de geschiedenis om deze vragen te beantwoorden.
Lees meerSchade of hinder door trillingen? Quattro Helpt!
Een van de bijwerkingen van ons transportsysteem dat het hinder voor omwonende zorgt. Maar wat is nu exact overlast of hinder?
Lees meerGrondwater in kelder na vervanging riolering
Met enige regelmaat krijgen wij in onze schade praktijk te maken met vochtproblematiek in kelders. Komt dit door vervanging van de riolering?
Lees meer