19 augustus 2022

Schade of scheuren door trillingen?

Heb je scheuren gevonden in of rond je huis? In deze blog lees je wat je moet doen.

Scheuren in muren door trilling

In veel gevallen tref je scheuren of andere schade aan op het moment dat dichtbij huis bouwwerkzaamheden plaatsvinden. En dat is niet gek, want bouwactiviteiten zoals boren, stralen, heien en zwaar verkeer veroorzaken trillingen die mogelijk schade toebrengen aan gebouwen en huizen eromheen. Maar hoe weet je zeker of de schade daadwerkelijk is veroorzaakt door bouwwerkzaamheden? Het is namelijk ook vaak het geval dat de schade er al langer was, maar het je pas opviel nadat je trillingen voelde. 

Wat kan je doen bij schade of scheuren in muren door trillingen?

Wil je zelf meer weten over de schade? Wij vertellen je hieronder welke soorten schade veel voorkomen, hoe je ze opspoort en waar ze door veroorzaakt worden. 

Hoe ontstaan lineaire haarscheurtjes in gipsplaat bij hoekparels en bij plaatverbindingen?

Deze kleine scheurtjes komen vaak voor bij zowel zettings- als trillingsschade. Ze krijgen een lijnachtig uiterlijk omdat de scheur langs de randen en verbindingen loopt. De oorzaak ervan is helaas vaak alleen te achterhalen door te weten wanneer de scheuren zijn verschenen. Toch kan je wel iets over de oorzaak zeggen: trillingen veroorzaken doorgaans meer en langere scheuren dan verzakking. 

Waar komen diagonale scheuren op hoeken van muurdoorvoeren (ramen, deuren, enz.) vandaan?

Cosmetische scheuren in gipsplaten door trillingen verschijnen vaak op de hoeken van ramen en deuren. Ze lopen vanuit de hoeken diagonaal naar binnen. Je ziet ze vaak buiten rond muurdoorvoeringen (waar kabels en leidingen doorheen gaan) in ‘starre afwerkingen’ zoals stucwerk. Deze kenmerkende diagonale scheuren ontstaan wanneer delen van het huis in verschillende richtingen of snelheden van elkaar bewegen. Dat wordt dan ook wel schuiftrillingen genoemd. Schade-professionals spreken vaak van ‘rekkende bewegingen’.

Scheuren in gipsplaat met verticale rand-tot-rand verplaatsingen

Deze scheuren herken je doordat de ene kant van de scheur aanzienlijk hoger is dan de andere kant. Ze verschijnen vaak in situaties waarin het huis is blootgesteld aan afschuiving als gevolg van trillingen. Afschuiving houdt in dat er enige verschuiving in het frame van het huis is. 

Zettingsscheuren -hoe kan schade aan buitenafwerkingen ontstaan?

Net zoals trillingen gipsplaten beschadigen, veroorzaakt het meestal ook scheuren in harde buitenafwerkingen zoals stucwerk. Scheuren in stucwerk dat diagonaal vanaf muurdoorvoeringen loopt, zijn vaak het teken dat er sprake is van afschuiving door trillingen. Datzelfde geldt voor dergelijke beschadigingen in gipsplaten binnenshuis. In extreme gevallen verschijnen deze scheuren zowel op de binnenste gipsplaat als op de buitenafwerking. 

Pro-tips als je schade hebt of wil voorkomen

Wanneer je de pech hebt om schade aan te treffen in je huis, wil je natuurlijk graag weten wat je kunt doen om de oorzaak te achterhalen. De schade kan je vaak alleen verhalen als kunt aantonen dat de schade daadwerkelijk is veroorzaakt door bouwwerkzaamheden bij jou in de buurt. 

Tip 1: Vraag naar trillingsnormen en metingen
Wordt er een project aangekondigd bij jou in de buurt en maak je je zorgen over trillingen en de mogelijke schade? Vraag dan voorafgaand aan het project of de aannemer en opdrachtgever trillingsnormen met elkaar hebben afgesproken en hoe deze worden gemeten. Vraag ook naar maatregelen die er zijn getroffen om trillingen te beperken. Vaak is de opdrachtgever een overheidsinstantie die openstaat voor de zorgen die er leven. Ga bijvoorbeeld naar inspraakavonden of neem contact op met de contactpersoon die in aankondigingsbrieven wordt voorgesteld.

Tip 2: Verzoek om opnames of laat deze zelf uitvoeren
De beste manier om te bewijzen dat schade is veroorzaakt door bouwwerkzaamheden, is door vooraf een bouwkundige opname uit te laten voeren. De staat van de woning is dan officieel vastgelegd en dat maakt het makkelijker om aan te tonen dat schade daadwerkelijk tijdens de werkzaamheden zijn ontstaan.

Wij helpen aannemers om schadeloos te bouwen

Is de bouwer nog bij jou in de straat bezig? Laat de bouwer dan een trillingsmeting door ons uitvoeren. Wij maken gevoelswaarden toetsbaar met een trillingsmeter. Deze meter registreert trillingen in drie richtingen en legt ook de snelheid en frequentie vast. Zodra de trillingsnormen worden overschreden stuurt de meter een alarmering. Hierdoor kan de bouwer stoppen wanneer ze de grenswaarden bereiken. Hierdoor blijft de schadekans onder de 1% en hoef je je geen zorgen te maken over schade.

Gerelateerde artikelen

Bouwkundige opname: Wat het is, hoe het moet en de voordelen

Een bouwkundige opname stelt via foto's en tekst vast of woningen en andere gebouwen al gebreken vertonen voordat een bouwproject start.

Lees meer

Grondwater in kelder na vervanging riolering

Met enige regelmaat krijgen wij in onze schade praktijk te maken met vochtproblematiek in kelders. Komt dit door vervanging van de  riolering?

Lees meer

Schade of hinder door trillingen? Quattro Helpt!

Een van de bijwerkingen van ons transportsysteem dat het hinder voor omwonende zorgt. Maar wat is nu exact overlast of hinder?

Lees meer

Vragen over bouwkundige opnames of trillingsmetingen van bouwprojecten?

Stel ze aan Mathijs!