Hoe ga je je risico’s volgend jaar nog beter beheersen aannemer?

Hoe ga je je risico's volgend jaar nog beter beheersen aannemer?

Het jaar is alweer bijna ten einde. Het is ongelofelijk hoe snel de tijd lijkt te gaan. En wat is er veel gebeurd in dit jaar. Uiteraard doelen we op de coronacrisis. Maar er zijn in jouw dagelijkse praktijk ongetwijfeld nog veel meer thema’s voorbij gekomen die om je onverdeelde aandacht hebben gevraagd. Grote projecten, uitdagingen op technisch gebied, maar ook personele zaken zullen je bezig gehouden hebben. We nodigen je van harte uit om eens na te denken over hetgeen je afgelopen jaar, naast de coronagevolgen, het meeste zorgen opleverde. Bedenk vervolgens of dit zaken zijn die je aankomend jaar anders aan zou kunnen pakken, bijvoorbeeld door vooraf de risico’s in te schatten en daarnaar te handelen.

De dagelijkse praktijk

Uiteraard zijn niet alle risico’s vooraf in te schatten, maar voor een groot aantal geldt dat wel. Het is niet voor niets dat we al bijna 220.000 adressen hebben opgenomen, meer dan 4 miljoen gebreken hebben gerapporteerd en meer dan 12 miljoen foto’s gemaakt voor zowel opdrachtgevers als bewoners. Ben je als aannemer, of soortgelijke partij, actief in de bouwgerelateerde sector, dan herken je vast één van onderstaande activiteiten. We stellen er meteen de relevante vragen bij, om de zaak direct concreet te maken.

 • Je wilt onduidelijkheid over schades vermijden én de bijbehorende discussies.
  Heb je voldoende in beeld of je bouwverzekeraar vanuit de CAR eist dat je een vooropname uit laat voeren?
 • Je voert regelmatig werkzaamheden uit die veel trillingen veroorzaken.
  Gebruik je dan een trillingsmeter die waarschuwt wanneer de SBR-richtlijnen worden overschreden?
 • Je verricht werkzaamheden waarbij het risico bestaat dat de omliggende gebouwen verzakken.
  Heb je een hoogtemeting of deformatiemeting overwogen? Daarmee kun je tijdig actie ondernemen wanneer de verzakking zich inderdaad voordoet.
 • Je voert bouw- of sloopwerkzaamheden uit die een grote impact hebben op de directe omgeving.

Heb je aan een monitoringsplan gedacht dat de risico’s voor de omgeving van een bouwproject beschrijft en de maatregelen om deze risico’s te minimaliseren omvat? Dit zijn voorbeelden van monitoringen die je kunt laten uitvoeren:

 • Trillingsmetingen
 • Deformatiemetingen
 • Geluidsmetingen
 • Inclinometingen
 • Peilbuismetingen

En dan hebben we het nog niet gehad over onder meer scheurwijdtemetingen, het plaatsen van damwanden, heien, werken in risicogebieden, of het afhandelen van een schademelding…

Tot zover…

We kunnen nog meer voorbeelden noemen, maar doen dat bewust niet. Je zult het druk genoeg hebben in deze laatste maanden van het jaar. Waar het ons om gaat is dat je bewust bent (of wordt) van de risico’s die bepaalde werkzaamheden met zich meebrengen. En daarnaast dat je (voor zover dat al niet het geval is) beseft welke kansen er zijn om deze risico’s zoveel mogelijk te beheersen. Wil je er meer over weten? Neem dan even contact met ons op. We helpen je graag vrijblijvend.

Bel ons