28 september 2022

Wat zijn de gevolgen van bouwfalen?

Bouwfalen lijken vaak een geaccepteerde vanzelfsprekendheid. Ze horen er nu eenmaal bij. Maar wie inzoomt op de gevolgen, ziet dat deze enorm zijn.

Deel 3/4 van onze blogserie over bouwfalen

De winstmarges in de bouwsector zijn klein, en de schadekosten zijn hoog. In 2020 publiceerde Aon Nederland een rapport over bouwschade. Aan de hand daarvan vatten we de gevolgen van bouwschade samen in deze blog.

Hogere bouwkosten

Eerder bespraken we al dat de winstmarges in de bouw niet al te groot zijn. Doordat bouwschade hogere bouwkosten met zich meebrengen, kan het de doorslag geven in het commerciële succes van projecten. Een bouwbedrijf dat er niet in slaagt om bouwfalen tot een minimum te beperken, zal meer moeite hebben het hoofd boven water te houden.

Hogere kosten en percentage verzuim door uitval personeel

Er is op dit moment een groot tekort aan personeel in de branche. Bouwfalen kunnen leiden tot ongelukken, letsel en daarmee uitval van personeel. Daardoor stijgen de kosten voor het inhuren van (tijdelijke) krachten. Bovendien kan de kwaliteit hierdoor onder druk komen te staan. Met als gevolg dat er nog meer fouten worden gemaakt die in de papieren lopen.

Imagoschade

Materiële schade kan net als letselschade leiden tot slechte pers. Niet zelden worden problemen rond de bouw breeduit besproken in de (lokale) media. De namen van de opdrachtgevers en aannemers zijn vaak zichtbaar. Bovendien wordt nieuws over schade tegenwoordig razendsnel via social media verspreid. Het negatieve imago is niet alleen ongunstig voor het binnenhalen van nieuwe opdrachten, maar ook voor het werven van personeel.

Herstel- en faalkosten

Wanneer het opgeleverde werk niet voldoet aan de specificaties of de verwachtingen, kan het zomaar zijn dat er aanpassingen of herstelwerkzaamheden nodig zijn. Deze kosten zijn een verspilling van arbeid en materiaal en leggen druk op de winstgevendheid van de projecten. Het gemiddelde van de totale kosten per klein schadegeval (<10.000 euro) is ongeveer 2.700 euro (Mortelmans, 2018). Deze 2.700 euro bestaat voor 1.020,6 euro (37,8%) uit waardebepaling en voor 1679,4 euro (62,2%) uit schadeherstel (Groningen, 2021).

Stijgende premies

Verzekeraars beoordelen bedrijven op basis van hun premie- en schadestatistieken. Wanneer op meerdere projecten schadeloos is gebouwd kunnen premies omlaag. Bouwfalen veroorzaken daardoor niet alleen eenmalige kosten, maar kunnen dankzij premieverhoging ook leiden tot hogere kosten op de lange termijn. Verzekeraars kijken hierbij niet alleen niet individuele bedrijven, maar schatten de risico’s ook branchebreed in. Wat dat betreft is er een gezamenlijk belang om schade voorkomen.

Verhoogde eigen risico’s

Verzekeraars nemen maatregelen om de schadelast te beperken. Bijvoorbeeld een verhoogd eigen risico bij waterschades. Dit maakt het installeren van bijvoorbeeld waterinstallaties financieel risicovoller.

Vervolg

In het volgende deel van deze blogserie over bouwfalen en faalkosten gaan we in op voorkomen van bouwfalen (deel 4).


Gerelateerde artikelen

Bouwsector in houdgreep van neerwaartse faalspiraal

Jaarlijks lopen de faalkosten in de Nederlandse bouwsector in de miljarden. Lees hier hoe faalkosten in de bouw leiden tot nog meer faalkosten

Lees meer

De top 6 oorzaken van faalkosten door schade

Bouwschade heeft een grote impact op de kosten en de duur van projecten. Lees in deze blog de top 6 oorzaken van schade, doe er je voordeel mee.

Lees meer

Bespaar kosten met schadeloos bouwen!

Wij adviseerde Van Waning Bouw met tiltsensoren te werken omdat dit een kosten efficiënt alternatief is voor een automatische XYZ-meting.

Lees meer