28 februari 2022

Waarom monitoren als schade onvermijdelijk is?

Soms zorgt een goed advies niet direct voor werk, maar wordt het grotere doel #schadeloosbouwen waar wij voor staan gerealiseerd.

‘Waarom monitoren als schade onvermijdelijk is?’

Dat is wat Johan Brouwers tegen een opdrachtgever zei toen wij werden gevraagd om een monitoringsplan op te stellen.

De opdrachtgever was van plan een appartementencomplex te realiseren naast monumentale woningen. De bouwkuip was door de projectontwikkelaar precies op de erfgrens gezet. Dichtbij percelen, schuurtjes, tuinhuisjes en overkappingen die tegen de bouwkuip grensden. Zoals gevraagd heeft Johan een monitoringsplan gemaakt. Waarop de opdrachtgever reageerde dat de waardes die werden genoemd vast en zeker overschreden gaan worden, het monitoringsplan was onwerkbaar.

Ga je dan veel geld uitgeven aan monitoring of ben je eerlijk?

Johan is een ander gesprek gaan voeren: wat is dan toelaatbare schade? En waarom zou je gaan monitoren als je al weet dat het fout gaat? Wat kost de nieuwbouw van een schuur of een woning? Of het nieuw bestraten van een oprit? Johan had berekend dat de kosten van compensatie lager zouden zijn dan de monitoring die hier uitgevoerd zou moeten worden. Met monitoring zou je toch moeten constateren dat het fout gaat.

Het uiteindelijke advies was om te compenseren in de schade die veroorzaakt zou worden. Hierdoor werd een grote som monitoringskosten bespaard en de omwonende waren blij met de oplossing die de bouwer bood.

Zo zorgt een goed advies soms niet direct voor werk, maar wordt het grotere doel #schadeloosbouwen waar wij voor staan gerealiseerd.

Gerelateerde diensten

Monitoringsplan

Een monitoringsplan beschrijft de risico's en maatregelen voor de omgeving van een project.

Lees meer

Risicoanalyse

Wij starten met een risicoanalyse van de werkzaamheden in relatie tot de omgeving.

Lees meer

Gerelateerde artikelen

Schadeloos bouwen bij het Hof van Zurloh in Leiden

Een prachtig voorbeeld van schadeloos bouwen! In Leiden helpen wij Van Diemen Sloopwerken met een zeer ingewikkeld project: Het hof van Zurloh.

Lees meer

Waarop letten bij voorbereiding van bouwprojecten?

Bij een bouwproject is het van groot belang dat aandacht wordt besteed aan de invloed van de werkzaamheden op de omgeving.

Lees meer

Heb jij ook een project midden in de bebouwde omgeving en wil je een doelgericht advies?

Neem dan contact op met Johan Brouwers