19 september 2023

Het brouwproces van Quattro bier Windkracht 8

Na de succesvolle Quattro Expertise herfstdubbel van afgelopen jaar, is onze meetspecialist Paul Smits bezig geweest met het brouwen van het Quattro bier Windkracht 8. Een productie in samenwerking met Stadsbrouwerij Tilburg.

Bier brouwen is meer dan alleen wat mout, water, hop en gist in een pan gooien. Daarom hebben we ons Quattro Expertise bier bij Stadsbrouwerij Tilburg gebrouwen.

Het Schroten van de Mout

Het brouwen begint met het schroten van de mout. We geven de mout een vriendelijke kneep, waardoor zetmeel vrijkomt.

Het Schroten van de Mout

Het Maischproces

Nadat we de geschrote mout, inclusief het kaf, in warm water hebben gestort, start het magische maischproces. Hier wordt dat zetmeel omgetoverd tot zoete suikers.

Het Maischproces

Het Filteren

Zodra alle zetmeel is omgetoverd, beginnen we met filteren. We spoelen alle suikers uit de mout, en het kaf fungeert hier als een handige extra filter.

Filteren

Duurzaamheid in Actie

Wist je dat we de overgebleven mout niet verspillen? We gebruiken het als voer voor de Tilburgse varkens. Als dank krijgt onze brouwer heerlijk varkensvlees terug van de boer.

Het Koken van Windkracht 8

Na het filteren brengen we het wort aan de kook. Tijdens dit proces voegen we de hop toe. Samen met mout en gist, is hop een cruciale smaakmaker voor ons bier.

Het Koken van het Bier

Het Gistvat

Zodra het koken voltooid is, koelen we alles af tot een aangename 20°C, en dan gaat het wort in het gistvat. Hier krijgt de gist drie weken de tijd om de suikers om te zetten in alcohol en bruisend koolzuur.

Gistvat

Ben je net zo enthousiast over ons Quattro Expertise herfstdubbel bier als wij? Als een van onze gewaardeerde partners kun je zelfs een relatiegeschenk krijgen! Bel ons voor bijvoorbeeld een bouwkundige opname of monitoring, en we houden er graag een voor je apart. Laat ons weten dat je van dit heerlijke brouwsel wilt genieten!

Gerelateerde artikelen

Hoe maak je het perfecte relatiegeschenk? Zelf!

Een kijkje achter de schermen van de productie van de Quattro Expertise herfstdubbel. In samenwerking met Dorpsbrouwerij Terheijden.

Lees meer

Bouwkundige opname: Wat het is, hoe het moet en de voordelen

Een bouwkundige opname stelt via foto's en tekst vast of woningen en andere gebouwen al gebreken vertonen voordat een bouwproject start.

Lees meer

Is bouwstof het nieuwe stikstof? Meten met Dura Vermeer

Om bouwstofproblematiek voor te zijn hebben wij met Dura Vermeer een pilot van Omnidots eerste fijnstofmeter uitgevoerd. De eerste test was enorm leerzaam.

Lees meer

Ben jij een van onze partners en ben je benieuwd naar ons bier?

Laat het weten aan Paul, dan brengen wij deze herfst er eentje bij jullie langs!