30 augustus 2022

Is bouwstof het nieuwe stikstof? Meten met Dura Vermeer

Om bouwstofproblematiek voor te zijn hebben wij met Dura Vermeer een pilot van Omnidots eerste fijnstofmeter uitgevoerd. De eerste test was enorm leerzaam.

Bouwstof zorgt mogelijk voor een nieuwe bouwcrisis

Volgens het Bouwbesluit mag er geen bouwstof buiten de bouwplaats terechtkomen. Handhaving zou bijna elk bouwproject stilleggen, zoals dat ook met stikstof het geval is. De gevolgen van stillegging zouden desastreus zijn voor de woningnood, want er moeten in korte tijd veel huizen worden gebouwd.

Voorkomen is beter dan genezen

Om deze problematiek voor te zijn hebben wij met Dura Vermeer een pilot van Omnidots eerste fijnstofmeter uitgevoerd. Met een pilot op een echte bouwlocatie hoopten we bij te dragen aan de ontwikkeling van fijnstofmeters en er ervaring mee op te doen. De eerste test was enorm leerzaam en interessant. Zo trok er tijdens de pilot een grote stofwolk Sahara-zand over Nederland. Onze sensor gaf op dat moment ook een grote piek aan. De fijnstofsensor laadt de gegevens in ons online dataplatform Avalon.

Grafiek bouwstof

Dura Vermeer ziet toekomst in extra tools om nog beter voor de omgeving te zorgen. Naast maatschappelijk verantwoord bouwen, innoveert Dura Vermeer met emissieloos bouwen door wind- en zonne-energie op te wekken via zonnepanelen en windturbines op de bouwketen. Het is een feest om met zo’n vooruitstrevende partij samen te werken!

Gerelateerde artikelen

Door kwaliteit win je aanbestedingen bij gemeenten

Wij zien dat steeds meer bouwers en gemeentes de noodzaak onderkennen om projecten te laten monitoren. Zo ook hier bij dit project van Gebr. de Koning.

Lees meer

Gemeentes zien burgers als belangrijke stakeholder

We vinden het gaaf om te zien dat gemeenten ervoor kiezen om burgers als belangrijke stakeholder te zien. Lees hier hoe ze met burgers omgaan.

Lees meer

Monitoren van de Silent Piler van de Gebr. De Koning

Team monitoring was aanwezig bij de primeur om de volledig geëlektrificeerde Silent Piler van de Gebr. De Koning in werking te zien.

Lees meer

Vragen over welke realtime sensoren zorgen dat jouw project vlekkenloos verloopt?

Stel ze dan vrijblijvend aan Mathijs!