6 januari 2023

Wat is er nieuw aan de SBR-A richtlijn 2017?

In deze blog gaan we in op de revisie van SBR Richtlijn A “Schade aan bouwwerken:2017”. Het naleven van de nieuwste versie van de richtlijn die zorgt voor minder schade aan gebouwen.

Weten we nu hoe groot de kans is dat er schade ontstaat door trillingen?

Het is belangrijk om te weten hoe sterk trillingen kunnen zijn en hoe groot de kans is dat er schade ontstaat als de grenswaarden voor trillingen overschreden worden. Dit is belangrijk voor mensen die verantwoordelijk zijn voor de trillingen, verzekeraars en voor mensen die een gebouw hebben dat aan trillingen blootgesteld wordt. Er was eerst niet genoeg informatie om hierover te praten, maar de schrijvers van de SBR-A hebben nu gegevens verzameld van oude projecten en hebben dit omgezet naar een indicatie van de relatie tussen het trillingsniveau en de kans op schade.

De studies om kans op schade te berekenen

De schrijvers hebben ook een studie gedaan met behulp van gemeten trillingsniveaus in het echte leven. Met de resultaten van deze studies hebben ze een voorstel gemaakt voor een zogenaamde S-curve. De onderzoekers hebben ook richtwaarden berekend voor de kans op schade als de grenswaarden overschreden worden. De richtlijn geeft aan wat de grens is voor trillingsgevoelige funderingen. Hiervoor was sinds het begin van de richtlijn een maximale trillingssnelheid van 1 m/s2 van toepassing, maar ze hebben ontdekt dat deze grens bij lagere frequenties ervoor kan zorgen dat ze het effect onderschatten. De schrijvers hebben dit nader onderzocht en hebben een nieuwe definitie gemaakt voor de grenswaarde.

Onderscheid tussen categorieën in de nieuwe SBR-A richtlijn 2017

In de oude versie van de richtlijn werd onderscheid gemaakt tussen metselwerk dat in goede of slechte staat was om te bepalen of een constructie gevoelig was voor trillingen. Er is gekeken of ze andere criteria konden gebruiken om dit onderscheid te maken en hebben daarom een checklist gemaakt om de staat van een gebouw te bepalen. Deze checklist staat als bijlage bij de richtlijn. Ze hebben ook gekeken of ze onderscheid konden maken tussen constructieve schade (schade aan het gebouw zelf) en niet-constructieve schade (bijvoorbeeld schade aan spullen in het gebouw), maar hebben besloten dit niet te doen omdat we willen voorkomen dat er in het algemeen schade ontstaat.

Wil je alle veranderingen zien? Download hier de SBR Trillingsrichtlijn A

 

Gerelateerde artikelen

Meten volgens SBR-A Trillingsrichtlijn 2017

Je voldoet aan de SBR-A Trillingsrichtlijn door een koppeling te maken tussen de tilt- en scheurmetingen (digitaal) en trillingsmetingen.

Lees meer

Schadeloos bouwen met trillingsmetingen

Om schadeloos te kunnen bouwen, besloot onze partner, Gebroeders de Koning, om tijdens dit project te werken met een elektrische Giken Silent Piler.

Lees meer

Wat hebben de SBR-richtlijnen ons opgeleverd?

De SBR-Richtlijnen worden vaak ingezet bij trillingsvraagstukken en bieden een goed toetsingskader. Wij geven in dit artikel onze blik op de SBR-richtlijn 2017 deel A.

Lees meer

Ben je verantwoordelijk voor trillingen, een verzekeraar of heb je gebouw dat aan trillingen blootgesteld kan worden?

Stel dan je vragen over de SBR-A aan Johan Brouwers