31 december 2021

Wat zijn de kosten van schadeclaims?

Tijd- en energievretende schadeclaims, hoeveel kosten die nou precies? In dit artikel laten we zien hoe de kosten opgebouwd zijn.

Hoe lopen de kosten schadeclaims op?

De heimachine trilt de eerste paal de grond in voor het nieuwste woningbouwproject van de stad. Tegelijkertijd ontdekt buurman Jansen een diepe scheur boven z’n keukenraam. Maar die zat er vorige week nog niet! Hij grijpt naar zijn telefoon en belt het bouwbedrijf.

De schadeafdeling van het bouwbedrijf neemt het telefoontje van buurman Jansen in behandeling. En schakelt vervolgens de verzekeraar in. Daarna wordt de oorzaak van de schade betwist. Is de claim van Jansen terecht, dan wordt de schade vergoed en hersteld. Is de claim onterecht, dan blijft buurman Jansen zitten met een scheur en een slecht humeur.
Een hoop werk dus, zo’n schadeclaim. Gemiddeld kost een schadeclaim zo’n 2.500 euro aan afhandeling, nog los van de eventuele schadevergoeding. Plus de verloren tijd en de blijvende deuk in de onderlinge verstandhouding.

Oorzaak schades

Uit onderzoek blijkt dat slechts een klein deel van de schades wordt veroorzaakt door een onvoorziene gebeurtenis, waardoor de schade echt niet voorkomen had kunnen worden. Maar in het merendeel van schades geldt dat deze voorkomen hadden kunnen worden. In de meeste gevallen door meer toezicht, een betere communicatie en het nemen van de juiste beslissingen (Heel, 2019).

Kosten schade

Het gemiddelde van de totale kosten per klein schadegeval (<10.000 euro) door aardbevingen in Groningen is ongeveer 2.700 euro (Mortelmans, 2018). Deze 2.700 euro bestaat voor 1.020,6 euro (37,8%) uit waardebepaling en voor 1679,4 euro (62,2%) uit schadeherstel (Groningen, 2021).

Verdeling schadevergoeding

Er zijn nog meer kosten bij het afhandelen van de schade. Dit is het hele traject van eerste telefoontje naar de meldingsdienst tot de komst van de schade-expert. Om te achterhalen hoeveel deze kosten bedragen hebben wij het jaarverslag 2021 instituut Groningen geraadpleegd. In dit rapport staat dat alle schakels naast de waardebepaling en schadeherstel 56 cent op een euro zijn. Dit komt gemiddeld per schadeclaim uit op 1.512 euro.

Kosten onterechte schadeclaim

Een vooropname voorkomt dat bij een bouwbedrijf de administratieve processen gaan draaien. Elke claim die niet de organisatie bereikt, gewoon door gebruiksgemak voor de bewoner, is een besparing. Daar is de grote winst te behalen. Deze besparing bestaat uit verwerkingskosten die neerkomen op gemiddeld 1.512 euro per claim en een waardebepaling gemiddeld 1020,6 euro. Dus per vermeden onterechte schadeclaim door het inzien van het schaderapport van de bewoner bespaart het bouwbedrijf 2.532,6 euro.

Hoeveel schadeclaims Quattro Expertise jaarlijks voorkomt

Voordat het werk start maakt Quattro Expertise jaarlijks zo’n 25.000 bouwkundige opnames van woningen in de buurt van bouwprojecten. Bewoners en opdrachtgevers kunnen de bouwkundige opnames online inzien en downloaden.   

Omdat omwonenden twijfelen of een schade aan hun huis door bouwwerkzaamheden in de buurt komt, worden er zo’n 6.000 opnames ingezien. Ongeveer de helft daarvan ziet af van een telefoontje naar de afdeling schadeafhandeling van het bouwbedrijf, omdat ze zelf al uit het dossier afleiden dat de scheur al aanwezig was voor de start van het bouwproject.  

Hiermee worden zo’n 3.000 claims per jaar voorkomen. Gemiddeld kost elke schadeclaim 2.500 euro aan afhandelkosten. Daarmee bespaart Quattro Expertise voor haar opdrachtgevers dus jaarlijks 7,5 miljoen euro aan onterechte schadeclaims – en dit voor een fractie van de kosten. 

Hou daarbij in het oog dat een bouwschade daarnaast nog kan leiden tot negatieve publiciteit op social media en tot imagoschade, die mogelijk nog meer indirecte (en hogere) kosten tot gevolg kunnen hebben. Of die potentiële grote schade die je nu voorkomt door je werk realtime te monitoren. 

Bibliografie

Mortelmans, K. (2018, september 25). Zie ook: Gemiddeld 2.700 euro vergoeding voor aardbevingsschade Groningen. Opgehaald van fluxenergie: https://www.fluxenergie.nl/gemiddeld-2-700-euro-vergoeding-voor-aardbevingsschade-groningen/?gdpr=accept

Koning, M. E. (2020). Zie ook: De belangrijkste schadeoorzaken binnen de bouw. Nederland: AON.

Maatschappij, N. A. (2017). zie ook: TRILLINGSSCHADE AAN GEBOUWEN . Groningen : Nederlandse Aardolie Maatschappij.

Heel, P. v. (2019). Zie ook: Verspilde moeite. Amsterdam : ABN AMRO.

Benieuwd naar het onderzoek?

Neem contact op met Boris Tebrunsvelt