30 maart 2020

Coronacrisis: vallen, opstaan en weer doorgaan

Als we niet meer het land in zouden mogen naar onze klanten, zouden wij opeens niks meer te doen hebben. Gaat dit echt zulke grote gevolgen hebben?

Week 12, de week waarin er veel strenge maatregelen werden genomen vanwege de coronacrisis, is een dieptepunt dat ik zelden zo heb ervaren, en dat we met Quattro Expertise BV nooit eerder hebben beleefd. In het weekend ervoor begon bij mij de harde realiteit door te dringen.

Als we bij Quattro Expertise niet meer het land in zouden mogen naar onze klanten, zouden wij opeens niks meer te doen hebben. De omzet op nul, terwijl er veel kosten doorlopen. Ik ben daar echt bang van geweest, en onzeker. Gaat dit echt zulke grote gevolgen hebben?

Inktzwarte dag

Maandagochtend, nog even een realiteitscheck. Is het echt zo erg? Ja. Het gevaar van een totale lockdown ligt nog op de loer. En ook de opdrachtenstroom lijkt tot stilstand gekomen. Over twee weken de helft minder werk. Oei! We moeten dus snel handelen. Dinsdag 17 maart was een inktzwarte dag in de geschiedenis van Quattro Expertise. Het is nodig om iedereen bijeen te roepen en duidelijk te zijn over de realiteit van de situatie en mogelijke gevolgen voor het bedrijf. Er zit ineens erg weinig werk in de pijplijn en de verdere toekomst is ook hoogst onzeker. Het moeilijkste wat ik ooit heb gedaan. Ik kan mijn emoties nog zo oproepen van die middag. De verslagenheid en angst die ik in de ogen zag van onze werknemers zal ik ook nooit vergeten. Een dieper gat als ondernemer en als mens heb ik zelden ervaren.

Maar ook die dinsdag ging voorbij. Ik ben gaan slapen en na een goede nacht voelde ik de kracht in mezelf weer terugkomen. We schakelden om: wat kunnen we nog wel doen? Dat vereiste een andere mindset, maar al snel leek er weer oplossingsgericht gedacht te worden. En ook was er ineens een nieuwe noodwet voor bedrijven: de Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud. In het kort komt het erop neer dat iedereen door zijn werkgever 100% wordt doorbetaald, waarbij bedrijven op basis van hun teruggang in omzet maximaal 90% van de loonkosten vergoed krijgen. Positief nieuws dus. Verder was er al bekend dat voor alle belastingen uitstel kan worden verleend. Dat maakt het voor ons als bedrijf een stuk makkelijker om te schakelen.

Natuurlijk zitten veel opdrachtgevers momenteel op hun handen. Ook voor hen is het allemaal onzeker wat er gaat gebeuren, en voor ons ook. Iedereen wordt gegrepen door de crisis, maar dat betekent ook dat we met veel mensen zijn om dit probleem weer op te lossen!

Improvisatie

Het is duidelijk dat ik zelf geen vaccin kan maken om de wereld te redden of invloed kan uitoefenen op de geldende maatregelen van de overheid. Liever richt ik mij op de dingen die we wel zelf kunnen veranderen. Ik kan er wel voor zorgen dat ik alles ga geven om onze medewerkers allemaal een toekomst te bieden. Nieuwe dingen bedenken om ons door de komende maanden van ellende heen te trekken.

We bekijken de situatie van week tot week, en improviseren waar nodig. Een eerste improvisatiesessie heeft vijftig nieuwe, mooie ideeën opgeleverd, die inspiratie geven voor de toekomst. En niet alleen voor ons. Maar ook om onze klanten, lokale bedrijven en leveranciers te helpen. Ik ben ervan overtuigd dat dit iets moois oplevert. Improviseren, aanpassen en overwinnen!

Hoop en vertrouwen

De dag dat het er allemaal heel slecht uitzag ligt nu achter ons, vanaf nu kijken we alleen nog maar vooruit. De maatregelen van onze regering zijn ongekend en wat heb ik een respect voor onze bewindslieden in deze moeilijke tijd. Ik voel me enorm gesterkt door hun steun. Ondanks alles zijn we nog steeds een heel mooi bedrijf met veel mooie klanten, die graag zaken met ons doen.

Wij gaan het voor elkaar krijgen de komende tijd. Dat is onze opdracht. Geven jullie je familie, de buren, de ziekenhuismensen, de politieman, alle overige hulpverleners en ambtenaren en jezelf een footshake van me? Blijf positief, en blijf hoop en vertrouwen hebben. Ook dat is besmettelijk en daar komt ongetwijfeld iets moois uit. Wij gaan met z’n allen deze tijd doorkomen.

Gerelateerde artikelen

Johan Brouwers over #schadeloosbouwen

Wij geloven dat je ieder bouw- en infraproject kunt afronden zonder schadeclaims. Een schadeclaim afhandelen kost gemiddeld 2.500 euro, een hoop tijd en energie.

Lees meer

Spannende uitdagingen binnen de bouwsector

De bouwproductie moet verhoogd worden. Er is alleen een gebrek aan bouwlocaties, hoge prijzen voor materiaal en tekort aan arbeidskrachten.

Lees meer