Beste bouwer, hoe zeker ben jij van de kwaliteit die je levert?

Beste bouwer, hoe zeker ben jij van de kwaliteit die je levert?

Het was onlangs nog in het nieuws: maar liefst zeven gezinnen werden hun huis uitgezet omdat er een probleem met de kap van hun woning bleek te zijn. Deze was aan het verzakken, 30 centimeter maar liefst. Een half uur kregen ze de tijd om wat spullen te pakken: fotoboeken, wat kleding en de knuffels van hun kleine kinderen. Dit hoop je nooit mee te maken, maar is tegelijkertijd ook de nachtmerrie van elke aannemer: dat je verantwoordelijk bent voor een bouwfout. In dit geval waren de huizen pas 15 jaar oud en gelukkig zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd. Je moet er niet aan denken hoe het af had kunnen lopen als één van de daken bezweken was tijdens een van de vele stormen die ons land kende in de afgelopen jaren. Zeker als je bedenkt dat sommigen hun zolder wellicht hadden omgebouwd tot baby- of kinderkamer.

Voorkom aansprakelijkheid

We hebben al eerder, ruim een jaar geleden inmiddels, een artikel geschreven over het voorkomen van een onrechtmatige daad, ook algemeen bekend als artikel 6:162 uit het Burgerlijk Wetboek. Het raakt niet per se deze zaak, maar schetst wel een beeld van hoe iets lopen kan. Aan de ene kant willen we met elkaar immers zoveel mogelijk een gang naar een rechter voorkomen als er op een bepaalde manier schade ontstaat, maar aan de andere kant is het ook belangrijk om je gelijk te krijgen als consument. Daarom is helderheid over en weer, vooral in een vroeg stadium, ontzettend belangrijk. En dat bereik je door vooraf, als aannemer of andere betrokken partij, de juiste acties te ondernemen, bijvoorbeeld door een betrouwbaar expertisebureau voor het uitvoeren een bouwkundige vooropname uit te laten voeren. Het kan veel discussie achteraf voorkomen. In de afgelopen jaren hebben al meer dan 50 overheden en ruim 250 aannemers een beroep op ons gedaan; we hebben al meer dan 150.000 woningen geïnspecteerd…

Weet hoe het zit

We nodigen je van harte uit om het artikel te lezen dat we eerder geschreven hebben. Wie weet doe je er je voordeel mee. Bijvoorbeeld omdat je op dit moment betrokken bent bij een zaak waarin je aansprakelijk wordt gesteld voor een bepaalde schade. Of omdat er een mooi, maar risicovol project op de planning staat. Onze website informeert bewoners én opdrachtgevers, zodat je snel je weg vindt in het uitgebreide veld van vooropnames, metingen, plannen en schademeldingen. Uiteraard ben je van harte welkom om met ons te sparren over hetgeen je bezighoudt. We helpen je graag vrijblijvend met een passend advies. Neem daartoe gerust contact met ons op.

Bel ons