Bouwbedrijven behalen concurrentievoordeel door slimme preventiemaatregelen

Bouwbedrijven behalen concurrentievoordeel door slimme preventiemaatregelen

Het rapport van het RIVM is er duidelijk over: een miljoen Nederlanders loopt serieuze gezondheidsrisico’s als gevolg van ernstige geluidsoverlast. Auto’s, treinen, vliegtuigen en windmolens leiden tot klachten zoals slaapproblemen, stress en zelfs hartklachten. Het rapport, dat is verschenen op 5 juni jl., stelt dat er maatregelen genomen moeten worden zodat het geluidsoverlast concreet vermindert. Bovendien, zo stelt het RIVM, moet het wettelijk toegestane geluidsniveau sowieso omlaag.

Bouwbranche neemt heft in eigen hand

Job Vaessen, Business Development Manager bij Quattro Expertise vertelt: ‘Natuurlijk is het, als bouwgerelateerd bedrijf, mogelijk om te wachten op de maatregelen van de overheid. Maar slimmer is om het heft preventief in eigen hand te nemen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een geluidsprognose uit te laten voeren. Zo bieden we al jarenlang een voorspellend softwarepakket dat een goede indruk geeft van de hoeveelheid geluid die een bouw- of sloopproject gaat veroorzaken. Dat doen we onder meer door diverse geluidsbronnen te simuleren en de akoestische effecten daarvan op bepaalde afstanden te berekenen. Dit geeft waardevolle informatie voor onder meer het vooraf aanvragen van een ontheffing Bouwbesluit 2012 ten aanzien van de geluidsproductie. Zo voorkom je, door deze informatie aan het monitoringsplan toe te voegen, bijvoorbeeld ongewenste stillegging van het project. Wanneer je op deze manier naar ondernemen kijkt, dan houd je de controle. En dat is altijd beter dan overgeleverd te zijn aan wat er op je af komt.’

Detectie van geluidslekken én geluidsbronnen

‘Het is in veel gevallen overigens relatief eenvoudig vast te stellen of er sprake is van een geluidslek. Maar fysiek ontdekken waar het lek zit is andere koek. Met behulp van een geluidscamera en een externe geluidsbron zoeken we gericht op verdachte punten. We laten de geluidsbron een specifieke frequentie afspelen en zoeken met de geluidscamera naar de zogeheten hotspots: plekken waar deze frequentie zich voordoet. Ter plekke kan het lek gemarkeerd of zelfs direct verholpen en afsluitend getest worden. Ook hiervoor geldt dat het daarmee direct duidelijk wordt of je vooraf een ontheffing Bouwbesluit 2012 ten aanzien van de geluidsproductie aan moet vragen’, aldus Job. ‘We hebben anno nu steeds meer apparaten in huis en veel van deze apparaten veroorzaken geluid. Meestal horen we dat niet door al het overige omgevingsgeluid. Maar als de omgeving stil wordt, bijvoorbeeld gedurende de nacht, dan horen we dat irritante piepje plots wél. Maar wat is dan de bron? Die sporen we eenvoudig op met een geluidscamera. Aan de hand van een snelle scan stellen we de frequentie van de piep dan vast en zoeken we gericht naar die storende bron. Want daar ligt het begin van de oplossing.’

Neem contact op

Het RIVM-rapport waar we eerder in dit blog over spraken liegt er in zijn algeheel niet om: de geluidsrichtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dateren al uit 2018. Dat zijn de richtlijnen die beogen mensen te beschermen tegen de schadelijke gezondheidseffecten door geluid. Er ligt een rol voor het kabinet om de Nederlandse gebieden waar geluidsbronnen stevige overlast geven, goed in beeld te brengen. En daar vervolgens weer actie op te ondernemen. Het is evident dat dit, ook met het oog op de huidige coronaproblematiek, niet morgen geregeld is. Ons advies? Wacht niet af, maar buig de uitkomsten van dit recente rapport om naar een concurrentievoordeel. Juist nu. Verder praten over dit belangrijke onderwerp? Een voorsprong op de concurrentie nemen? Of gewoon goed ondernemen? Neem even contact met ons op. We kijken uit naar je bericht.

Bel ons